“Dit is de eerste keer sinds mijn vormsel dat ik in een kerk kom”
Zaterdag 2 oktober vierde de Mechelse vzw ‘Torens aan de Dijle’ zijn tiende verjaardag. In de Mechelse kerken konden muziekoptredens en –kunstwerken bewonderd worden. Hoewel het weer een magere opkomst deed vermoeden, liepen de kerken toch vol. Het gratis festival vond plaats onder de naam ‘Boventonen en Donderklanken’.
Om de vzw en de torens te vieren, galmde in elke kerk een ander soort toon. In de acht historische kerken kon het publiek om het uur of doorlopend naar muziek luisteren. In vier kerken vonden live optredens plaats. Zo konden de sympathisanten van kerk tot kerk wandelen, telkens een muzikale ervaring rijker wordend. In de vier andere kerken waren doorlopend geluidskunstwerken te beluisteren.
Moeder-dochteravond
Door de Sint-Katelijnekerk schalden om zes uur de eerste polyfone liederen van het saxofoonkwartet Bl!ndman. Na een dik halfuur liep de voorstelling af. Al die tijd zat de kleine, gezellige, barokke kerk goed gevuld. Iedereen leek van de muziek te genieten. Ook Louise, Alice en Karel, drie vitale bejaarden. “Wij gaan ook in deze kerk naar de mis,” vertelt Louise, “We wilden dat wel zien, dat is eens iets anders dan zo’n pastoor!” Maar naar de andere kerken gingen ze niet. “Dit was leuk, maar genoeg,” vindt Karel.
Een compleet ander gezelschap vormen Gerd en Anne-Sofie. “Mijn man is op zakenreis en we zagen op internet dat er vanavond iets te doen was in de kerken,” zegt mama Gerd. Anne-Sofie: “Het is niet iets dat je elke dag tegenkomt, dus we besloten om er een moeder-dochteravond van te maken.” En dat is bij de meeste mensen de reden waarom ze door de regen naar de kerk zijn afgezakt: het is een uniek concept.
Een geslaagd project
Blijkbaar spreekt het aparte idee verschillende mensen aan. Zowat alle leeftijdsgroepen genoten samen van de muziek. “In dat opzicht is het project geslaagd,” weet Bart Stroobants, coördinator van het gebeuren. “Het was de bedoeling om een zeer gevarieerd publiek aan te spreken. We wilden mensen naar de kerk halen die er anders niet zouden komen.” Dat is de heer Stroobants goed gelukt: “Dit is de eerste keer sinds mijn vormsel dat ik in een kerk kom,” geeft Anne-Sofie toe.
Wat ongetwijfeld heeft bijgedragen tot het uitgebreide en diverse publiek, is het feit dat het een gratis festival was. “De avond was een geschenk van vzw Torens aan de Dijle aan het publiek. En door het event gratis te houden, wilden we de drempel voor het publiek om te komen zo laag mogelijk houden,” legt Stroobants uit.
Basiswerking primeert
Gezien het succes van ‘Boventonen en donderklanken’ zou het commercieel niet oninteressant zijn om wat vaker cultuur in de kerken te brengen. Maar Bart Stroobants blijft realistisch. “Er zijn ontelbare mogelijkheden, maar de basiswerking primeert. We willen de historische kerken in de namiddag openstellen voor bezoekers. Speciale evenementen kunnen een aanvulling vormen. Maar het moet financieel en organisatorisch haalbaar zijn.”
Het is nochtans niet de eerste keer dat de kerken worden ingezet om aan cultuur te doen. Vorig jaar organiseerde ‘Torens aan de Dijle’ het project Schatten van kerken, waarbij verschillende kerkschatten werden tentoongesteld. “2020 is nog heel veraf, er kan intussen nog veel gebeuren. Maar als het zover is, zal er waarschijnlijk iets bijzonders gebeuren,” blikt Stroobants vooruit.
De Sint-Katelijnekerk, waar Bl!ndman het beste van zichzelf gaf.
Foto: Jasper Kuylen
Tweet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten