vrijdag 7 mei 2010

lang nieuwsbericht:
Amerikaans bombardement op Mortsel na 67 jaar erkend

Maandag 5 april werd in Mortsel naar jaarlijkse gewoonte het Amerikaanse bombardement van Wereldoorlog Twee herdacht, voor het eerst in aanwezigheid van een Amerikaanse afgevaardigde.

Op 5 april 1943 stierven in Mortsel 936 doden, waaronder 209 kinderen, en vielen 1342 gewonden tijdens het zwaarste bombardement dat België incasseerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Engeland kreeg het Achtste Amerikaanse Bomber Command de opdracht om de Mortselse Erla-fabriek, waar Duitse jachtvliegtuigen werden hersteld, plat te gooien. Alle beschikbare bommenwerpers vlogen met een lading van 774 bommen naar het doelwit. Eenmaal boven Mortsel werden de bommen gedropt. Niet op de fabriek, maar recht in het drukke stadscentrum. Met als gevolg de vele doden en een enorme schade. Door het hevige Duitse afweergeschut werden de vliegtuigen van de V.S. uiteen gedreven. Daardoor veranderde hun koers en dropten ze hun bommen ten oosten van de Erla-fabriek.

Erkenning

Omdat het bombardement op Mortsel als friendly fire werd geklasseerd, het waren immers de Amerikanen die vuurden op de mensen voor wie ze deelnamen aan de oorlog, hebben de V.S. nooit hun schuld erkend en kreeg de stad nooit een officieel oorlogskruis. Tot nu, 67 jaar na de feiten. Dit jaar antwoordde de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman positief op de uitnodiging om de herdenkingsplechtigheden bij te wonen. Daarbij komt dat voor het eerst in België een Amerikaanse vertegenwoordiger bij zo’n herdenking aanwezig was. Na 67 jaar werd de plechtigheid voor de eerste keer bijgewoond door een officiële Amerikaanse autoriteit. Burgemeester Ingrid Pira (Groen!): “Na 5 april 1943 werd het heel stil. Er was geen oorlogskruis voor Mortsel. Geen officiële vertegenwoordigers tijdens de jaarlijkse herdenkingen. Geen vermelding in de geschiedenisboeken. Het grootste bombardement van Wereldoorlog Twee in België leek gedoemd om in de plooien van de geschiedenis te verdwijnen.” En dat was ook wat er gebeurde: in 1993 werd vijf april voor de laatste keer herdacht. Blijkbaar kon Mortsel de bewuste gruwelen niet vergeten, want in 2003 werden de herdenkingen nieuw leven in geblazen. “Niet om zomaar te herdenken wat was, wel om de herinneringen van de laatste getuigen en hun vredewens over te dragen op de jongeren van nu,” vertelt Pira. In 2008 werd zelfs een boek uitgegeven over de laatste getuigen, 'Tranen over Mortsel'. De inhoud van het boek werd verzameld door leerlingen uit het ASO en TSO die de slachtoffers interviewden.

Hoop

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) was aanwezig. Hij stelde veel belang aan het blijven herdenken van de gruwelen die in het verleden plaatsvonden: “Er zijn zaken die we ons moeten herinneren. Omdat we hen niet kunnen vergeten, maar ook omdat we het niet mogen vergeten.” Peeters legde nog zijn hoop in de rol van de jeugd bij het op de kaart zetten van Vlaanderen als solidaire regio in Europa. Dat jonge mensen de voorbije jaren het initiatief namen tot het samenstellen van een boek stemt hem hoopvol. Peeters roept de jeugd op deze verantwoordelijkheid te blijven nemen. Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur, benadrukte vooral de sterke band en vriendschap die heersen tussen Amerikanen en Belgen: “Op deze vijfde april staat Mortsel niet langer alleen. Op 5 april treuren wij samen. Op 5 april zijn we één en dezelfde partner. Het is een hulde aan onze dierbare en onwrikbare vriendschap en het bewijst dat als je één van ons raakt, je ons allemaal treft.” Na 67 jaar krijgt Mortsel eindelijk de erkenning waar het zolang op moest wachten.
http://www.mortsel.be/
Gedenkteken bij het bombardement op de Heilig Kruiskerk
Foto: Jasper Kuylen


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten